Behandeling

Behandeling

De behandeling van uw dier kan uit verschillende onderdelen bestaan en zal thuis verder plaats vinden.

Massage en fasciatechnieken

Er zijn verschillende massagetechnieken. Veelal zal de nadruk op ontspanning van de spieren liggen. Wanneer het dier pijn heeft wordt er vaak gecompenseerd wat tot een verhoogde spierspanning kan leiden. Daarnaast kan je door speciale technieken ook de fascia in het lichaam beïnvloeden. Fascia is bindweefsel wat door het gehele lichaam loopt en alles met elkaar verbindt. Het is dus erg belangrijk dat dit optimaal kan functioneren.

Mobilisaties en manipulaties

Bij verminderde beweeglijkheid van gewrichten kan gebruik gemaakt worden van mobilisaties en manipulaties. Mobilisaties zijn herhalende bewegingen binnen de normale beweeglijkheid van een gewricht. Bij een manipulatie wordt aan het einde van de beweeglijkheid van het gewricht een korte impuls toegevoegd over een kleine bewegingsuitslag met een hoge snelheid (High Velocity Low Amplitude thrust). Dit zorgt voor een reset in het gewricht waardoor het weefsel eromheen wat zorgde voor de bewegingsbeperking weer normaal kan gaan functioneren. Het geeft vaak gelijk een verminderde pijnbeleving en beter bewegingsvrijheid.

Oefentherapie

Het is belangrijk om thuis aan de slag te gaan met oefeningen zodat de bewegingsvrijheid die tijdens de behandeling is ontstaan ook in stand gehouden kan worden. Oefentherapie bestaat vaak uit oefeningen om de volgende dingen te verbeteren:

  • kracht
  • stabiliteit
  • mobiliteit
  • coordinatie
  • uithoudingsvermogen

Medical taping

De elastische medical tape wordt met rek op het paard geplaatst. Hierdoor ontstaan kleine werveltjes onder het tape wat zorgt voor een betere doorbloeding en verwijdering van afvalstoffen. Dit kan leiden tot verminderde spierspanning en pijndemping. Het kan ook als lymfetape gebruikt worden of als ondersteuning van bijvoorbeeld peesproblemen. Ook geeft de tape een neurologische prikkel doordat het op de vacht geplaatst wordt.